אתונה

אתונה היא בירת יוון, היא חגיגה ים תיכונית של צבעים טעמים וריחות, ובעלת היסטוריה עשירה וארוכת שנים מימי העת העתיקה ועד ימינו. 
     
כיאה לציביליזציה בת אלפי שנים, פורשת אתונה בפני המבקרים הרבים בה שלל אפשרויות. רבעים עתיקים עם חנויות מודרניות, מופעי מחול, מוסיקה ותרבות בתאטראות שחלקם בני למעלה מ-1,500 שנה. רבים מבלים בה מספר ימים ומנצלים את מיקומה הנוח כדי להמשיך ולנפוש באיים ובאתרים האטרקטיביים שבסביבתה.

  


     


אתרים מומלצים

האתר המפורסם ביותר של אתונה הוא, האקרופוליס, שפירושו - העיר העליונה, האקרופוליס חולש על אתונה כבר מעל 2000 שנה.

    
על גבעת האקרופוליס נמצאים שרידי שלושה מקדשים, שני תיאטראות ומוזיאון. החשוב מכולם הוא הפרתנון, המוקדש לאלה אתנה, שעל שמה קרויה גם העיר. זהו אחד המבנים המפורסמים בעולם, ובנייתו החלה בשנת 447 לפני הספירה כשהוא הוקדש סופית בשנת 438 לפני הספירה. 

     

לאורך השנים שימש המקדש ככנסייה, מסגד ומחסן תחמושת וניזוק לא מעט, בעיקר בשנת 1687 עת הופצץ. המקדש ל-Athena Nike הנמצא בכניסה למתחם הוקם בשנים 427-424 לפני הספירה לציון הניצחון על הפרסים. המקדש השלישי הוא בניין העמודים של Caryatides שייחודו הוא פסלי הנשים המשמשים כעמודים. מומלץ לבקר במוזיאון במקום ובו מוצגים שנמצאו במקום ושחזורים של הפרתנון. התיאטראות של דיוניסוס (שנבנה בין השנים 342-326 לפני הספירה) ושל Herodes Atticus, המשמשים כיום לקונצרטים תחת כיפת השמיים, נמצאים בשיפולים הדרומיים של הגבעה.     

    
כיכר אומניה (Omania) שפעילה 24 שעות ביממה נקראת בפי המקומיים "הכיכר הישנה בעיר החדשה", רוב רחובותיה הראשיים של אתונה מתחילים או מסתיימים בה כך שהיא מהווה נקודת טובה לאוריינטציה בעיר. משם כדאי להמשיך אל בניין הפרלמנט ואל קבר החייל האלמוני, שם מומלץ לצפות על טקס החלפת המשמרות המתקיים כל בוקר בשעה 11:00.
  
הגנים הלאומיים הצמודים לבניין הפרלמנט מהווים מפלט רגוע ושקט בעיר הסואנת. ברחבי הגנים ניתן למצוא פסיפסים רומיים, פסלי אומנים, מוזיאון בוטני, גן חיות ומרכז התרבות Zappeion.
  
לרגלי האקרופוליס, העיר התחתונה של אתונה שהיוותה את מרכזה השוקק של העיר העת העתיקה, היא עוד אזור שכדאי לתור אותו במהלך הביקור בעיר. כדאי להתחיל מן ה-Agora הישנה. זהו למעשה מתחם השוק והמרכז הפוליטי העתיק של אתונה, בו נוצרה הדמוקרטיה, כאן היו בתי הספר עם הפילוסופים הגדולים, התיאטראות, החנויות והמרכז המסחרי. המבנה השמור ביותר באתר הוא ה-Hephaisteion שהוקם בין השנים 449 עד 440 לפני הספירה). במוזיאון שבאתר אפשר לראות את הממצאים שנמצאו ברחבי המקום מאז שנות השלושים ועד היום.

   


  
אזור מונסטיראקי, האזור הישן של העיר, הוא מרכז אתונה העותומנית וכיום אזור של בזאר ושוק. השוק המפורסם הוא Flea, וה-Plateia Avissynias הוא מרכז השוק. 
          
מבין הכנסיות הרבות, כדאי לבקר בכנסיית Kapnikarea שברחוב Ermou, אשר נבנתה במאה ה-11 אבל הושלמה רק במאה ה-13 ומאז 1931 היא שייכת לאוניברסיטת אתונה. וב Ayioi Theodoroi הנמצאת בכיכר Klafthmonos, הכנסייה נבנתה מחדש במחצית המאה ה-11 על יסודות כנסייה מהמאה ה-9. במקביל כדאי לבקר ב-Kerameikos, בית הקברות שהיה בשימוש עד אמצע התקופה הרומית. ניתן לראות בו מצבות מפוארות של אתונאים עשירים מהמאות הרביעית והחמישית לפני הספירה הנראים כמקדשים או ספינקסים קטנים.
  
באתונה מוזיאונים מרשימים רבים. כדאי לבקר במוזאון הלאומי לארכאולוגיה, הנחשב לאחד המוזאונים הטובים בעולם ויש בו אוסף עשיר ומגוון של פיסול קלאסי, פיסול הלניסטי ורומי, אמנות מהתקופה הארכאית והגאומטרית, תכשיטים ומוצרי קרמיקה, אמנות מיקנית ועוד. בנוסף, ישנם המוזיאון הצבאי, המוזיאון לאמנות קיקלדית והמוזיאון הביזנטי.
  
מי שמעוניין לגוון קצת ולצאת אל הטבע יכול לשכור רכב, ולטייל בפרברי אתונה, ולצאת לכיוון החופים, לבקר מנזרים שונים ולהפליג לאיים היפים פורוס והידרה.
 

  
מתי להגיע על אתונה?

האביב והסתיו הן העונות הנעימות ביותר לטייל באתונה וביוון, הקיץ חם מאוד וצפוץ במטיילים, אולם זו גם התקופה בה נערכים פסטיבל אתונה (יוני-יולי) וכן נערכים מופעי קיץ שונים מול האקרופוליס.
  
הגעה על אתונה: נמל התעופה החדש של אתונה Eleftherios Venizelos נפתח במרס 2001, והוא ממוקם במרחק 27 ק"מ מהעיר

  
תחבורה באתונה:  התחבורה התציבורית באתונה מגוונת ונוחה. הרכבת התחתית והחשמליות מקלות על התנועה העמוסה בעיר, ומספקות דרכי גישה מהירות ונוחות. כמו כן, במרכז העיר פועלים אוטובוסים, מיניבוסים, וכן ניתן לנסוע במוניות או להשכיר רכב או אופנוע.
 


מידע שימושי על אתונה

שפה: יוונית
ויזות: לאזרחי ישראל אין צורך בוויזה לביקור עד שלושה חודשים ביוון
בריאות: היזהרו מכוויות שמש. קודאין, תרופה נפוצה נגד כאבי ראש, אסורה לשימוש ביוון
שעון: השעה ביוון זהה לזו בישראל
חשמל: 220 וולט, 50 הרץ
מטבע: אירו (בעבר: דראכמה)

 

כתבות וסיפורי מסע על יוון